Er zijn heel veel methoden. En allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Kijk zelf in welke situatie welke methode de beste is.
Hierbij stel je de vergadering op vanuit de agenda in de Outlook desktop.
In de Teams-app staat aan de linkerzijde een knop ‘Agenda’. Dat is dezelfde agenda als in Outlook. Je zou dus kunnen stellen dat je via deze knop óók in Outlook werkt. Dat betekent dat je alle bovenstaande stappen ook in déze agenda kunt uitvoeren.
Als je onderstaand vergaderverzoek vergelijkt met het scherm in methode 1 (via de Outlook-Agenda), merk je weinig verschil:
Drie kleine verschillen met methode 1:
Dit lukt enkel als de Exchange omgeving ook in Microsoft 365 is opgenomen. Rijksoverheden bijvoorbeeld, zijn aangesloten op ‘De Haagse Ring’ en hebben de e-mail NIET in MS365 opgenomen.
Deze methode lijkt erg op methode 2 maar je krijgt een extra keuzeveld of je een Online meeting-link wilt.
Het is niet de meest fraaie manier maar het moet wel als de mail niet via Microsoft 365 is geregeld (vb. De Haagse ring) of als de organisator een gemachtigde is:
de afspraak in je eigen agenda maken en de link vervolgens plakken in de agenda van de officiële organisator.
Als de eigenaar van de agenda waarin je de link plakt ook deel gaat nemen, vergeet deze dan niet uit te nodigen. Als je dit niet doet, dan zal deze persoon niet als genodigde worden gezien, omdat de Teams-link vanuit jouw agenda is gemaakt.
Iedereen ontvangt op deze manier de uitnodiging vanuit de juiste agenda. Bedenk wel dat wie de link heeft gemaakt ook de organisator is (en allen hij/zij de vergaderopties en break-outs kan regelen)
Als je ad-hoc tijdens de meeting iemand wilt aanhaken dan kan dat het snelst vanuit de meeting zelf.
Werk je samen in Teams en is de meeting bedoelt voor de teamleden? Maak dan de meeting meteen in het juiste kanaal van het team. Kies of je ad-hoc wilt beginnen of dat het een geplande vergadering wordt.
Het grote voordeel hier van is dat alle info die dan in de meeting wordt gecreëerd ook in het teamkanaal zal worden opgeslagen (o.a. chat, koppelingen en opname)
De meeting komt automatisch (!) in de agenda van de teamleden. Zij kunnen ook vanuit het kanaal deelnemen want op het startmoment zal dit in het kanaal zichtbaar zijn.
Geen chat mogelijkheid?
Als iemand die géén lid is van het team wordt uitgenodigd via deze methode, kan hij/zij tijdens de meeting géén gebruik maken van de chat. Dat is eigenlijk logisch want de chat wordt bewaard in het teamkanaal en wie geen lid is mag hier niet in.
Als je 1op1 chat in Teams kun je deze meteen omzetten naar video-bellen. Je creëert dan een ad-hoc meeting.
Heb je een groter groepje maar is de status niet echt formeel? Dan kun je via de chat meerdere personen toevoegen. Vervolgens geef je de ontstane groeps-chat ook een naam. Omdat je op deze wijze een groepschat hebt gecreëerd kun je dus ook doorschakelen naar een ad-hoc videomeeting.
Zet deze groeps-chat vast in je chatlijst zodat je er snel heen kan.
De organisator is diegene die de vergaderlink creëert. De organisator heeft meer rechten dan de deelnemers. Hier lopen we tegen een probleem aan:
In de link naar de TEAMS-vergadering is een stukje opgenomen ‘Opties voor ’. Enkel de organisator kan deze openen.
Let op: zonder een zakelijke Office 365-licentie kun je sowieso niet aan deze opties:
Open de link als je instellingen wilt aanpassen:
De lobby (wachtkamer)
Let op: een deelnemer kan niet langer dan 15 minuten in de lobby wachten.
Het woord ‘presenteren’ slaat op de rol ‘presentator’.
In een TEAMS-vergadering kunnen deelnemers meer of minder rechten hebben. Met deze optie bepaal je wie presentator mag zijn. De rol ‘presentator’ heeft het maximaal aantal mogelijkheden tot interactie. Concreet betekent deze rol:
Stel dat je enkel jezelf als presentator opgeeft, dan kun je alsnog tijdens de meeting meerdere personen als presentator machtigen. Zo hou je alle controle.
Uit de praktijk: standaard staat aan dat medewerkers van je eigen organisatie presentator zijn. Dat heeft veel voordelen maar het grootste nadeel is dat deelnemers dan bewust of onbewust kunnen ingrijpen in de vergadering. Advies voor een belangrijke, grote meeting is om enkel jezelf presentator te maken en op het moment zelf de presentatoren aan te stellen. Dat doe je op het moment zelf via de drie puntjes naast de namen in de deelnemerslijst.
Als je niet wilt dat deelnemers interacteren via microfoon, dan kun je dit hier regelen. Deelnemers kunnen dan enkel nog via de chat reageren (of virtueel hand opsteken). Het is altijd mogelijk om tijdens de meeting iemand presentator te maken zodat hij/zij alsnog met microfoon aan kan reageren.
Als je niet wilt dat deelnemers aan een grote meeting onverwachts de camera aanzetten dan schakel je deze mogelijkheid uit. Het is altijd mogelijk om tijdens de meeting iemand presentator te maken zodat hij/zij alsnog met camera kan reageren.
Geen idee waarom je dit zou willen uitschakelen. Echter, de chat sluiten na de vergadering helpt wel om nabranders en uitloop discussies tegen te gaan. Immers, een Teamsmeeting blijft (vooralsnog) altijd open in de chatgeschiedenis.
Als je niet wilt dat deelnemers de reacties (zoals het virtuele handje) kunnen gebruiken, schakel je deze functie uit.
Mochten bepaalde opties tijdens de meeting alsnog anders moeten, dan kan dit via de ‘vergaderopties’ alsnog worden gewijzigd. Sommige opties worden meteen doorgevoerd voor de aanwezigen; andere (bvb. de lobby) gelden voor wie daarna nog aansluit.
Indien er personen in de lobby wachten krijgt de organisator én de presentatoren daar een melding van. Via de knop ‘toelaten’ kan hij deze personen toelaten.
Als je niet wilt dat deelnemers deze pop-up ook krijgen, zorg er dan via de vergaderopties voor dat zij ‘genodigden’ zijn.
De organisator heeft 15 minuten tijd om wachtenden uit de lobby te halen.
Je bent gast als je een externe bent (Je hebt dan geen e-mailaccount van de organiserende partij). Bij het organiseren van de meeting wordt er bepaald of je wél of geen scherm mag delen en presentatorfunctionaliteit krijgt. M.a.w. gasten kunnen wél presentator zijn maar geen organisator.
Je bent genodigde als je door de organisator/presentator genodigde bent gemaakt. Je mogelijkheden worden dan beperkt. In dat geval kun je geen scherm meer delen. Chatten kan nog wel.
Via de drie puntjes naast iemands naam kan een presentator de rol van iedereen adhoc wijzigen.
Iemand adhoc genodigde maken: | Iemand adhoc presentator maken |
![]() |
|