Microsoft heeft van dit thema een rommeltje gemaakt maar gelukkig zie ik nog de bomen in dit bos 😉

Eerst was er Outlook taken, toen kwam er Planner bij als onderdeel van M365-groepen. Toen werd ToDo toegevoegd als vervanger van Outlook taken maar uiteindelijk leven ze (gesynchroniseerd) naast elkaar. Toen werd Planner ‘Tasks for Planner and ToDo’ waarbij je dus ook je eigen taken zag. En nu heet het weer Planner en is ToDo aan de nieuwe Outlook toegevoegd, naast de gewone Outlook taken. De laatste update is Planner Premium die dichterbij MS Project aanleunt maar ook een extra licentie vraagt. Het einde van dit verhaal is nog niet in zicht….

Planner

Planner = het planbord waarin alle teamtaken staan en iedereen de status, voortang, toewijzing en thema`s kan filteren. Een zeer gebruiksvriendelijke tool met genoeg functionaliteiten om grote projecten in te managen. In minder dan een dagdeel leer ik je er alles over.  Liefst doe ik dat meteen in teamverband zodat iedereen op gelijk spoor zit. Het gaat namelijk om een manier van gestructureerd en gedisciplineerd samenwerken. Dat is méér dan wat knopjes kennen.

Eerste hulp van Microsoft

ToDo

ToDo = je persoonlijke taken, buiten die van het team (of de teams) waarin je werkt. Het zijn de Outlook-taken die zowel in Outlook als in een app zichtbaar kunnen worden gemaakt. Het werkt zeer eenvoudig. Een training gaat daarom al snel niet meer over ‘hoe je hiermee werkt’ maar ‘hoe je dit onderdeel maakt van je werkproces’. En dan wordt het ineens een stuk lastiger. Onderwerpen als structuur, focus en discipline komen dan om de hoek. Een workshop ‘ToDo’ geef ik het liefst in een training ‘ Taakmanagement’. Zo wordt de app onderdeel van een groter proces en geen gadget voor nu-en-dan.

Eerste hulp van Microsoft