Wijzing...

Portfolio & referenties

Roel Peeters trainde onder meer medewerkers van Friesland Campina, provinsje Fryslân en de Open Universiteit. Laat je inspireren door wat de deelnemers zeggen over de trainingen.

Portfolio van Roel Peeters

Trainees bij de provincie Fryslân presenteren op topniveau

Jaarlijks worden er bij de provincie Fryslân trainees aangenomen. Deze academisch geschoolde, pas afgestudeerde enthousiastelingen krijgen tegelijkertijd een job én een intensief opleidingstraject aangeboden. Roel Peeters is één van de docenten. Hij ontwikkelt hun presentatievaardigheden en beïnvloedingstijl en leert hen de kneepjes van PowerPoint en PREZI. Hij begeleidt ook hun eindpresentatie en beoordeelt deze met individuele feedback. Hoe ervaren deze jonge mensen de training Spraakmakend Presenteren?

“Blijf voor je doel gaan!”

Het is waardevol als een trainer van zijn cursisten kan leren. Brechtje Riemersma schreef een zeer uitgebreide evaluatie voor de training Spraakmakend presenteren: “De vaardigheden wil ik gaan gebruiken als ik een presentatie moet geven of een voorstelrondje. De stijl van beïnvloeding kan ik volgens mij ook breder gebruiken. Als ik een doel wil bereiken – bijv. deelneem aan een werkgroep en ik heb een idee of voorstel. Dan kan ik in de manier waarop ik het breng rekening houden met het ‘publiek’ dat ik moet overtuigen. Ik vind het ook heel prettig om een beetje te begrijpen welke manier van beïnvloeding mij in mijn dagelijks werk meer eigen is dan de andere. Ik ben zowel zaak als mensgericht en ik ben meer een relatiemaker en een afweger dan een inspirator of argumentator. Dit zijn misschien nog dingen waaraan ik kan werken. Ik vraag me dat alleen wel af, want je kan niet alles, dan wordt je schizofreen :-) Ik vind het al goed dat ik me ervan bewust ben. Je moet af en toe kunnen schakelen als het nodig is. De tip dat je voor je doel moet blijven gaan vond ik wel heel leuk. Hij speelt op het moment ook. Vind ik risicomanagement echt belangrijk, dan moet ik me niet laten ontmoedigen, maar er ook voor gaan. Dan neem je vanzelf mensen mee in je enthousiasme. Leuk. Ik geef de cursus en docent een 10. Een hele goede nuttige cursus die twee duidelijke kanten had: persoonsvaardigheden en trucs (technische vaardigheden). Beide cursusonderdelen vond ik erg nuttig en bruikbaar, met name omdat van trainees wordt verwacht dat je deze allebei ‘hebt’: dit moet je gewoon kunnen (in huis hebben). Van alle trainingen vind ik deze een van de meest nuttige (misschien wel de nuttigste). Ik wil voorstellen om volgend jaar een vervolg te doen. Er is nog veel uit te halen/meer te leren.”

Eerdere reacties

“De grootste eyeopener was het idee dat je de presentatie ‘dicht bij jezelf’ moet houden, en dat je daarvoor moet ontdekken wat je persoonlijke stijl is. Deze persoonlijke stijl is veel belangrijker dan gekunstelde trucjes” (trainee en beleidsmedewerker).

“Presenteren doe je niet stijfjes met de handen in elkaar, maar op een wijze dat je er zelf een prettig gevoel bij hebt; losjes dus.” (André van Toly, trainee en projectleider).

“Ik leerde mijzelf goed neer te zetten door middel van een pitch” (Trienke Hooghiemstra, trainee en projectleider).

Uiteindelijk waren álle trainees het er over eens dat ze zeer nuttige en handige algemene PowerPoint-tips, trucks en toepassingen hebben geleerd en de training krijgt een 10 als eindcijfer. Het gebruik van metaforen, humor en onverwachte prikkels in presentaties zijn vanaf nu terug te zien op de werkvloer!

Prettige aanpak

De aanpak van Roel Peeters is prettig. “De feedback is herkenbaar doordat deze is gebaseerd op wat hij ziet, niet op wat hij vindt” (André van Toly). Roel inspireert door zijn vele concrete voorbeelden. Hij krijgt als trainer een 8,3 en als inspirator een 10. De trainees hebben veel van Roel geleerd over zowel zichzelf als over PowerPoint. “Daarom bevelen ze deze training zeker aan aan de volgende lichting trainees!” (Wybren Jorritsma, trainee en projectmanager).

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

SharePoint Online

SharePoint is hét Microsoft platform bij uitstek om mensen digitaal bij elkaar te brengen en efficiënt online te laten samenwerken. Het is onderdeel van Office 365 en in die combinatie bevat het alles wat je nodig hebt voor een online werkplek.

Ik kan je helpen met SharePoint

Contact

Ik sta open voor uitdagingen, groot of klein!

06 - 271 614 05

E-mail: info@roelpeeters.nl (je kunt ook het contactformulier gebruiken)