Wijzing...

Vind inspiratie op mijn webblog

Actuele ontwikkelingen, nieuwe gadgets, slimme tips om het maximale te halen uit je Office, nieuwe trainingen: laat je inspireren én blijf op de hoogte via mijn blog.

Weblog van Roel Peeters

Inhoud training Spraakmakend Presenteren in een WORDLE

 

Geen zin om een affiche of uitnodiging te maken in Word? Probeer eens de 'woordenwolk' van WORDLE.

Ga naar www.wordle.net . Je kunt gratis van dit pakket gebruik maken. Voer alle kernwoorden in over je onderwerp of plak een volledige tekst uit een ander programma of website. Klik op 'go' en Wordle maakt een woordenwolk (tagcloud) van al je ingevoerde woorden. Vervolgens kun je nog wat wijzigingen aanbrengen in lettertype, kleurcombinaties en lay-out. Print het uit, sla het op als een plaatje of drop het in het publieke domein van Wordle. Bij dit laatste krijg je het url en de embeded code zodat je kunt linken vanuit je website.

Tips:

  • Woorden die bij elkaar horen voeg je bij elkaar met een tilde (~) in plaats van een spatie
  • Wordle accepteert geen twee dezelfde woorden. Komen meerdere woorden voor in je tekst dan ziet Wordle dit als belangrijkere dan de rest en wordt dit in de opmaak weergegeven (meestal groter lettertype).

Wees creatief en gebruik de woordenwolk als leuke binnenkomer of uitsmijter van een speech, een presentatie of een brainstormsessie. Met de wolk kun je ook snel zien waar een discussie écht over ging of wat de uitkomst is van het brainstormen. Kortom, het is ook een prima verslag.
Gebruik de wordcloud om mooie posters te maken van een songtekst, boekfragment, gedicht of afscheidsspeech. Ingelijst is het een leuk cadeau op de verjaardag van een collega of een andere feestelijke gebeurtenis. Of zet de wolk op een uitnodiging.

Ziehier mijn Wordle voor mijn training Spraakmakend Presenteren:

Maak een twitterlawine in PREZI

Velen moeten nog de magie van PREZI ontdekken maar ik heb al een extra stukje slagroom op deze geweldige presentatievorm: laat tijdens het presenteren van je PREZI de Twitterreacties van je publiek in beeld brengen.


Met PREZI Twitter Tools kun je de reacties uit de zaal nu ook in PREZI tonen. De tool werkt alleen in de online weergave van PREZI. Daarnaast moet de PC natuurlijk met internet verbonden zijn. Om te ervaren hoe dit werkt kun je naar de PREZI “Twitterfeed in PREZI“. Type linksonder een trefwoord in en druk op de toets ENTER.

Meer in- en outs voor beginnende en gevorderde PREZI-gebruikers kan ik je in een dag bijbrengen.

Outlook agenda op je bureaublad?

Wil je liefst de hele tijd je Outlookagenda in het zicht houden? Wil je het takenlijstje op je bureaublad? Het kan allemaal met het gratis tooltje 'Outlook On The Desktop". Van zodra je dat geïnstalleerd hebt verschijnt de Outlookmodule die je verkiest als een semi-transparant en klikbaar programma op je bureaublad. Geen enkele applicatie die hem dan nog durft wegdrummen.

 

Sneltoetsen voor mannen

Als we er gemakshalve van uitgaan dat enkel vrouwen kunnen multitasken dan hebben wij, mannen,tools nodig om dat ook te kunnen. In de wereld van digitale werkzaamheden worden die tools steeds leuker. Windows 7 heeft een hoop sneltoetsen in de aanbieding die ons mannendom optillen naar een multitaskniveau waar vrouwen alleen maar van kunnen dromen. En trouwens, de muis hebben we ook niet meer nodig. Ga er eens goed voor zitten en probeer deze 10 stappen uit:

1) Open een programma vb. Word: druk daarvoor op de Windowstoets en typ de eerste letters van het programma in. Is het programma geselecteerd, druk dan op enter. Staat het in een lijstje, ga er dan heen met de pijltjestoets.
2) Laat het programma gewoon open staan en doe nogmaals dezelfde handeling voor een tweede programma vb. Outlook.
3) Schakel van het ene programma naar de andere met Windowstoets+Tab
4) Zet het eerste progamma open en plaats dit links op je scherm: Windowstoets+pijltje links
5) Zet het tweede programma open en plaats dit rechts op je scherm: Windowstoets+pijltje rechts
6) Schakel van het ene naar het andere programma met Windowstoets+Tab
7) Kijk even naar je bureaublad met Windowsknop+D (desktop). Schakel op dezelfde manier terug.
8) Ga op zoek naar een document: Windowsknop+E en vervolgens de functietoes F3. Typ een deel van het onderwerp dat je zoekt.Selecteer het document met de TAB-toets en vervolgens pijltjes. De enter-toets om het te openen.
9) Sluit het document met Alt+functietoets F4
10) Sluit één voor één de programma`s af die open staan met dezelfde combinatie. Let op, als alles al afgesloten is wil Windows er ook mee stoppen.

O ja, vrouwen kunnen dit ook allemaal wel... denk ik ;)

Het nieuwe afspreken

Een datum prikken met een groepje mensen is een tijdrovend werkje. Het is meestal nooit van de eerste keer oké en wijzigingen schoppen de boel uiteindelijk toch weer in de war. Om maar niet te spreken van de verloren (dure) tijd. Meerdere online systemen haken in op dit probleem. Mijn favoriet is op dit moment http://www.afspreken.nl/ . Het werkt intuïtief, is grafisch erg mooi en met je eigen foto`s kun je de zaak opvrolijken. Eén nadeel, je kunt enkel vanuit Gmail en Hotmail e-mailadressen importeren. Vanuit Outlook moet je ze één voor één kopiëren.

Internet Explorer 9 is nog geen top-paard

Met de nieuwste Internet Explorer 9 heb ik ineens meer pijn te lijden dan vreugde. Bekende knoppen zitten overal verstopt en massaal veel websites doen het niet 100% met deze nieuwe IE. Vooral Joomla-sites, waaronder die van mijzelf, hikken er tegenaan.

Internet Explorer 9 ziet er meteen heel anders uit. Je vindt bijna geen knoppen meer. Daarom is het raadzaam om hem even af te stellen.Doorloop even de Internetopties. Klik daarvoor op het tandwiel rechts; dat is de knop 'extra'.

De menubalk van Internet Explorer is standaard gedeactiveerd maar kan met een druk op de ALT-toets eenvoudig tevoorschijn worden gehaald. Wil je hem permanent zichtbaar, klik dan met rechts op een leeg gedeelte van de bestaande werkbalken en activeer vervolgens de optie 'Menubalk'.

Internet Explorer 9 is alleen geschikt voor Windows Vista en Windows 7. Windows XP-gebruikers kunnen tot maximaal IE 8 opklimmen.Zo erg is dat ook weer niet. Meerdere IE9 gebruikers zijn alweer afgedaald naar deze prima versie.Want de 'compatibiliteitsknop' die ze hebben ingebouwd om allerlei versieproblemen te verhelpen lost blijkbaar ook niet alles op.

Zo zie je maar, spring niet altijd op het nieuwste paard als het oude nog prima rent. O ja, er is altijd nog Google Chrome en Firefox. Die kun je prima naast je IE installeren en tegelijkertijd gebruiken.

Maak een A5 boekje in Word

Een A5-boekje maken is een veelgevraagde opdracht. De vraag is echter eenvoudiger dan de opdracht. Het gaat er om op de juiste wijze van start te gaan. Volg dit stappenplan. De rest gaat dan vanzelf.

Tabblad paginaindeling >> Formaat >> seleceer papierformaten >> Tabblad marges >> Meerdere pagina`s >> Katern >> voeg paginanummers in zodat je weet op welke pagina je werkt (en bij een uitprint meteen kan controleren of je de zaak goed op orde hebt).

TIP: gebruik ctrl+enter om op elke bladzijde een paginaeinde toe te voegen.

Pentablet in plaats van computermuis

Een klant met RSI-klachten liet me haar pentablet zien. Ik was meteen getrickerd. Muizen is immers ergonomisch niet verantwoord en ook niet snel genoeg.De zwarte Bamboo Tablet combineert multi-touch functionaliteit en pentablettechnologie in één apparaat. Hier ontstaat een nieuwe en intuïtieve manier van werken. Gebruik de pen voor het precieze werk terwijl je ook met je vingers kunt klikken, scrollen, en gebaren kunt gebruiken. Voor €70 heb je hem. Dat is iets meer dan een goede lasermuis. Als straks iedereen op een tabletcomputer werkt is dit achterhaald maar voorlopig is dit een ideale en ook plezierige ergonomische oplossing voor hevige computergebruikers.

Hoe stap je over naar Office 2010?

Sinds 2010 huppel ik van de ene naar de ander Office Migratietraining. De beslissing van een onderneming om over te stappen is niet verwonderlijk. Het betekent een hoop meer effectiviteit, snelheid en werkplezier. Ik ben er zo langzamerhand achter gekomen dat het trainen van de eindgebruikers een MUST is. Als systeembeheer niet wil plat gebeld worden met vragen als "Waar is mijn werkbalk naar toe?" en het niet aan te bevelen is dat in de eerste week van de migratie het ziekteverzuim de hoogte in schiet, dan is het verstandig voldoende training mee te nemen in de aanbesteding.

Voor een grote organisatie is het onbetaalbaar om de hele groep een dag met een trainer los te laten in de Microsoft speeltuin. Verder is dit planning technisch nooit waterdicht en duur.

Ik heb met een aantal constructies ervaring opgedaan. Het is aan te raden om een dagdeel uit te trekken voor Outlook, en een dagdeel voor de rest (Word, Excel, PowerPoint). Het trainen van key-users levert besparingen op. Deze gebruikers hebben het meeste nood een Microsoft kennis en/of vinden het leuk om als helpdesk op hun afdeling te fungeren. Secretariaat gaat best voltallig naar de training. Outlook is immers over de kop gegaan en biedt een hoop nieuwe toepassingen.

Het is verstandig om meteen ook het besturingssysteem mee te migreren naar Windows 7 server. Dit heeft zowel systeemtechnische voordelen als gebruikerswinst. De search engine van Win7 is razendsnel en buitengewoon effectief.

Training via E-learning is een aanrader. Ik kan, naast een boekwerk en/of hand-out, ook online lesmateriaal aanbieden. Gebruikers kunnen hier plaats- en tijdonafhankelijk oefenen. Ik kan de vorderingen bijhouden en online ondersteuning bieden. Het is eenvoudig om online het beeldscherm met een gebruiker te delen en op die manier te helpen. E-learning kost weinig en iedere planner smult van dit woord. In combinatie met live training heet deze constructie 'blended learning'.

Ik kan u vertellen hoe u van een Office migratie meteen een kwaliteitslag maakt binnen uw organisatie. Neem even contact op voor een afspraak en zet sterke koffie klaar want het is een hele operatie.

SharePoint Online

SharePoint is hét Microsoft platform bij uitstek om mensen digitaal bij elkaar te brengen en efficiënt online te laten samenwerken. Het is onderdeel van Office 365 en in die combinatie bevat het alles wat je nodig hebt voor een online werkplek.

Ik kan je helpen met SharePoint

Contact

Ik sta open voor uitdagingen, groot of klein!

06 - 271 614 05

E-mail: info@roelpeeters.nl (je kunt ook het contactformulier gebruiken)