Wijzing...

Vind inspiratie op mijn webblog

Actuele ontwikkelingen, nieuwe gadgets, slimme tips om het maximale te halen uit je Office, nieuwe trainingen: laat je inspireren én blijf op de hoogte via mijn blog.

Weblog van Roel Peeters

Notuleer besluiten en acties in een BAL

We notuleren op de laptop omdat dit sneller en effectiever is. Maar als de vergaderstijl er eentje is van eindeloos discussiëren en van-de-hak-op-de-tak springen, dan heb je een boel typvaardigheden nodig en een groot vermogen tot live samenvatten. Als het intensieve vergaderingen betreft met veel overleg en discussie, dan is de oplossing niet meteen voorhanden. In een overleg waarin vorderingen, acties en processen de boventoon voeren kan de BAL-lijst een uitkomst bieden. We zien de laatste jaren dat de BAL steeds vaker wordt gebruikt.

Een persoonlijke OneNote installeren

Het digitale notitieprogramma van Microsoft is “booming”. Velen hebben nood aan een digitale plek waarin allerlei info op ieder moment kan neer gezet worden. OneNote voorziet hierin. Concurrent EverNote kan zich zeker meten met OneNote maar het is de koppeling met alle Office programma`s die deze laatste zo efficiënt maakt.

In dit artikel geen opsomming van de waanzinnige mogelijkheden. Wél een stapsgewijze uitleg hoe je alles installeert en aan elkaar knoopt.

Alternatieven voor tekst in PowerPoint

Ik speel al jaren met PREZI maar ben nog steeds verslaafd aan PowerPoint. Dat komt omdat ik de grenzen van PREZI snel had bereikt maar die van PowerPoint steeds verder kan uittrekken. Iedere versie wordt dit programma verder uitgebreid. In dit artikel wil ik maar een klein stukje van PowerPoint behandelen. Nochtans is het een belangrijk stuk in de eerste overstap naar een nieuwe PowerPoint ervaring. Niet eens zo spectaculair, maar wellicht de oplossing voor wie vooral informatieve presentaties dient te geven. Daar kom je immers vaak niet om de tekst heen. Hoe kun je dit beperken én ook nog eens attractief maken.

Handig werken met een Excel-lijst

Als je eenmaal de mogelijkheden van lijsten in Excel hebt ontdekt, zal je niet snel meer een tabel in Word gebruiken. In dit artikel gaan we in op het werken in een lijst zoals je die krijgt als export uit een database-programma. Dit soort lijsten zijn rechttoe-rechtaan, ze ogen saai maar zijn prima om onderstaande tricks op toe te passen. Vaak wordt er in Excel-lijsten veel geprutst met lay-out. Het ziet er dan misschien wel fraai uit maar alle functionaliteit is daarmee ook weg. We laten lekker alles zoals het is en gaan aan de slag.

SharePoint: weg met de Windows-mappen

Het gebruik van de Windows Verkenner en de bekende windowsmappen is steeds minder effectief. Deze mappen zijn ingedeeld volgens een bepaald denkpatroon (=algoritmisch) en als je een bestand wilt zoeken moet je datzelfde denkpatroon volgen. Dat is meestal geen probleem in je eigen mappenstructuur maar wel in dat van een ander. Daarnaast kun je nooit bestanden bij elkaar zoeken die tot meerdere mappen behoren en beantwoorden aan bepaalde voorwaarden. Filteren en sorteren is maar beperkt mogelijk. Het online delen en samenwerken in bepaalde mappen is al helemaal een probleem.

Typische kenmerken van een Clouddienst

We hoeven niet meer “met de poten in de klei” te staan. Het is helemaal hip om “met je hoofd in de wolken” te zweven. Werken in de Cloud is normaal. Maar als je ooit echt door een wolk bent gevlogen dan heb je ook gemerkt dat zo`n wolk helemaal niet het knuffelgehalte heeft zoals je deze ervaart vanaf de grond. Een wolk is niets anders dan een mistige brij waarin je al snel het overzicht kwijt bent. Zo ervaren heel wat kenniswerkers de Cloud. Eens in de Cloud willen mensen vaak terug naar de fysieke harde schijf op de pc.

OneNote: verzamelbak voor alle input

Aan een zakenreis, presentatie, teamuitje of evenement gaat een boel voorbereiding en planning vooraf. Wat betreft het verzamelen van al die informatie heeft Microsoft al heel lang een programma: OneNote. Het is in deze tijd van smartphones en tablets dat OneNote in de picture komt. Immers, informatie komt van alle kanten en op onverwachte momenten. Je moet het dus ook op iedere plaats kunnen verzamelen.

Met OneNote op je pc, tablet en/of smartphone lukt dit. Daarbij is OneNote sinds de versie 2010 eindelijk volwassen geworden. Het heeft zich genesteld in alle Microsoft programma`s én ook in Internet Explorer. Het zit gewoon in de standaardversie van Microsoft Office. Op de huidige windows 8 smartphones staat het programma standaard in het startscherm. Microsoft heeft het ook voor Android en IOS gratis beschikbaar gesteld.

Prezi is volwassen geworden

We gaan er van uit dat je inmiddels weet dat er naast PowerPoint en Keynote ook een programma is dat lekker meedoet in de professionele presentatiewereld: PREZI. Dit ‘gratis’ programma is erg toegankelijk, flitsend en vernieuwend. Alle elementen draaien en zoomen dat het een lieve lust is. Het blijkt de uitkomst voor mindmappers en creatievelingen. Alle functionaliteit is online te gebruiken maar het programma is, mits betaling, ook offline te downloaden.

Het Pareto-principe

Je werkt snel, produceert een hoop werk, werkt vaak een uurtje langer… maar je haalt je targets niet en hebt geen bevredigend gevoel over je prestaties. Je nog harder, je rent steeds sneller. Maar, nog steeds niet het beoogde resultaat. Waarschijnlijk ben je gewoon je doelen uit het oog verloren. En naarmate je steeds sneller loopt, raak je er ook verder van verwijderd.

SharePoint Online

SharePoint is hét Microsoft platform bij uitstek om mensen digitaal bij elkaar te brengen en efficiënt online te laten samenwerken. Het is onderdeel van Office 365 en in die combinatie bevat het alles wat je nodig hebt voor een online werkplek.

Ik kan je helpen met SharePoint

Contact

Ik sta open voor uitdagingen, groot of klein!

06 - 271 614 05

E-mail: info@roelpeeters.nl (je kunt ook het contactformulier gebruiken)