Wijzing...

Vind inspiratie op mijn webblog

Actuele ontwikkelingen, nieuwe gadgets, slimme tips om het maximale te halen uit je Office, nieuwe trainingen: laat je inspireren én blijf op de hoogte via mijn blog.

Weblog van Roel Peeters

Outlook slikt meer dan alleen e-mails

Er zijn te veel communicatiekanalen. Een normaal mens kan al die digitale input niet meer doeltreffend verwerken. Het slechte nieuws is: “het wordt alleen maar meer”. Het goede nieuws is: “Digitale communicatie kan digitaal verwerkt worden”. In dit artikel bestrijd ik deze overload met een programma dat steeds meer kan: Microsoft Outlook.

Ik ga in dit artikel uit van versie 2010 en 2013. Oudere versies van Outlook kunnen niet alles wat hieronder wordt aangegeven. Je kunt het hieronder lezen, maar ook downloaden als pdf-bestand.

Op de hoogte blijven van info

We abonneren ons op nieuwsbrieven om de ontwikkelingen binnen het vakgebied te volgen. Van zodra er een dergelijke nieuwsbrief binnenkomt zet ik daar een Outlook-regel op. Dat doe ik snel met de rechtermuis op het bericht >> regels >> berichten van ... altijd verplaatsen. Al dit soort ‘informatieve berichten’ leidt ik op deze manier automatisch naar de map nieuwsbrieven.

Nieuwsbriefregels maken in Outlook

Op websites staat vaak het oranje icoontje voor RSS-feeds. Door middel van een klik hierop abonneer je jezelf op die pagina. Alle nieuwe input op deze pagina (vb. een blog) wordt in de RSS-lijst van je browser gezet. Het leuke is dat deze updates ook in een extra map in Outlook komen. Tenminste als je bij bestand>>opties>>geavanceerd hebt opgegeven dat je dat wilt.

RSS-feeds tonen in Outlook

Als je informatie wilt zoeken dan is Google de meest bewandelde weg. Maar als je continu op de hoogte wilt blijven van bepaalde thema`s (bijvoorbeeld ‘secretaresseopleiding’) dan is het efficiënter om die specifieke info door Google op een dienblaadje aan jou te overhandigen. En dat is precies wat de gratis dienst ‘Google alert’ voor je kan doen. Ga naar http://www.google.nl/alerts en typ je zoekwoord in. Geef aan of de zoekresultaten nieuws, blogs, video`s, discussies of boeken moeten zijn en vermeld of je alles of alleen de hoogst genoteerde resultaten wilt krijgen. Geef het e-mailadres op waar je bestelling mag afgeleverd worden en duid ook nog aan of je een dagelijkse update of een wekelijkse wilt. Van zodra het eerste bericht binnenkomt maak je eerst een regel aan dat Google Alerts voortaan meteen in een door jou aangemaakte map terecht moeten komen.

Op de hoogte blijven van social media updates

Vanaf Outlook versie 2010 kun je ‘het deelvenster personen’ standaard aanzetten in Outlook. Dat doe je via tabblad Beeld >> Deelvenster Personen. Dit venster geeft bij ieder binnenkomend bericht informatie over de afzender. Deels is dat de recente Outlook-historie die je met deze persoon hebt gehad. Maar als je dit venster hebt gekoppeld met je accounts op sociale netwerken, dan krijg je nog veel meer. De laatste updates van de afzender op de gekoppelde platforms zie je meteen verschijnen mét het binnenkomende e-mail bericht.

Social media updates in Outlook

Je koppelt dit venster eenmalig aan de sociale media via Beeld >> deelvenster personen >> Accountinstellingen.

Accountinstellingen van Outlook

Je kunt in de reply meteen een reactie meenemen op wat je hier leest en je kunt doorklikken naar zijn of haar profiel. Het is ook leuk dat je door deze koppeling de profielfoto ziet van de afzender. En alle afzenders met een LinkedIn-profiel worden meteen ook in een Linkedin-mapje bij je outlook contactpersonen gevoegd. Iedere maand sleep ik de hele lijst vanuit dit mapje naar mijn standaard contactpersonenmap. Hierdoor krijgen bestaande contacten ‘een gezicht’ (de profielfoto wordt toegevoegd aan de al aanwezige informatie) of er wordt een contact aangemaakt als die er nog niet was. Dit scheelt een hoop typewerk. En omdat mijn mobieltje gekoppeld is met een exchange account om de e-mail binnen te halen, neemt deze vervolgens ook alle contactpersonen mee. Je begrijpt al dat mijn lijstje contactpersonen op mijn mobiel een mooi smoelenboek toont.

Tweets en allerlei activiteiten rondom jouw twitteraccount kunnen naar het gekoppeld e-mailadres worden gestuurd. Dat regel je bij Twitter.com en de settings van je account. Het is handiger om deze meteen met een Outlook-regel in een Outlookmapje ‘Twitter’ te laten lopen. Zo kun je op geregelde tijdstippen de Twitterupdates verwerken.

SMS via Outlook. O, kan dat ook?

Sms-functie tot en met Outlook 2010

Tot en met Outlook 2010 kun je een sms sturen en ontvangen via Outlook. Het is namelijk makkelijker om met je toetsenbord een sms te typen en je kunt gebruik maken van je adreslijst. Ook agendasamenvattingen, waarschuwingen voor afspraken of belangrijke emails kunnen allemaal worden geregeld via sms. Ik zou er dieper op door gaan, ware het niet dat deze functionaliteit door Microsoft zelf is stopgezet vanaf versie 2013. De reden is dat er vrijwel geen internetbeperking meer is en je daardoor via een exchange koppeling op de mobiel alles bij de hand hebt. Lync moet de rest gaan overnemen. Het is nog wel steeds mogelijk via je eigen telefoonprovider een eenvoudige en gratis sms- functionaliteit toe te voegen. Je krijgt dan een sms-vak in je browser en een Outlook-knop. Je kunt je adreslijst gebruiken om snel een nummer op te geven. Handige tool om snel even je manager te porren dat hij moet vertrekken naar zijn meeting. Ik maak vaak gebruik van sms via Outlook. De kosten zijn die van een gewone sms omdat alles loopt via je telefoonprovider. En ook hier is het weer handig om de berichten via een Outlookregel automatisch naar een mapje te sluizen.

Instant Messaging (IM) met LYNC

Lync is dé Microsoft oplossing om online te bellen, te chatten en te vergaderen. In een uitgebreid Office-pakket zit het er tegenwoordig gewoon bij. Je kunt Lync activeren vanuit een e-mail en meteen online communiceren met een rechtermuisklik op de afzender.

Instant Messaging met Lync (IM)

Of je kunt een online meeting organiseren via de knop ‘Online Meeting’ die in het Lint staat wanneer je een normaal vergaderverzoek doet. Alle conversaties die je via Lync hebt worden allemaal bewaard in de map ‘gespreksgeschiedenis’.

Gesprekshistorie in Outlook

Overzicht houden en gestructureerd aanpakken

Overzichtelijke mappen in Outlook

Handig dat Outlook een soort dashboard aan het worden is die alle digitale communicatiekanalen trechtert. Het blijft echter nog wel nodig om hierin structuur aan te brengen. Via de Outlookregels komt alles netjes in mapje. Die mappen heb in mijn favorietenlijst gezet in Outlook (rechtermuis op de map >> toevoegen aan favorieten). Die zie je op bijgaande afbeeldingIk zie meteen of er iets binnenkomt maar ik kan ook bewust tijd nemen om de input in een bepaalde map te verwerken. Daardoor houd ik focus en werk ik efficiënter. Het wordt steeds interessanter en ook belangrijker om de info bij je contactpersonen zo volledig mogelijk in te vullen. Zo kun je op ieder moment en ook in de toekomst alle mogelijke communicatiekanalen met een klik op de knop openen en gebruiken.

Heb je vragen of een aanvulling bij dit thema? Laat hieronder je reactie achter.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

SharePoint Online

SharePoint is hét Microsoft platform bij uitstek om mensen digitaal bij elkaar te brengen en efficiënt online te laten samenwerken. Het is onderdeel van Office 365 en in die combinatie bevat het alles wat je nodig hebt voor een online werkplek.

Ik kan je helpen met SharePoint

Contact

Ik sta open voor uitdagingen, groot of klein!

06 - 271 614 05

E-mail: info@roelpeeters.nl (je kunt ook het contactformulier gebruiken)